Nagyvilág

Nehéz időszak előtt az Afganisztánban szolgáló magyarok

Látványos tálib támadásokra kell készülniük az Észak-Afganisztánban szolgáló magyar katonáknak az elkövetkező hónapokban.

Rendkívül nehéz időszak előtt áll a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Észak-Afganisztánban – jelentette ki a NATO felügyelete alatt álló nemzetközi erő északi, regionális parancsnoka. Markus Kneip vezérőrnagy, az ország északi részén szolgálatot teljesítő magyar kontingens felettese szerint a tálib ellenállók az elkövetkező hónapokban mindent elkövetnek majd, hogy visszanyerjék a kezdeményezést, és “látványos” támadásokat hajtsanak végre.

A vezérőrnagy a Die Welt című napilap keddi számában megjelent interjúban elmondta: az elmúlt időszakban megnövekedett a robbantásos merényletek száma a területen, ugyanakkor a támadások “komplexitása és intenzitása” alábbhagyott.

Kneip vezérőrnagy elmondása szerint jó úton haladnak a nemzetközi biztonsági erők a terület biztosítására. Az ISAF egyre több segítséget kap a tálibok által tervezett támadások felderítéséhez a helyi lakosoktól, akik egyes körzetekben telefonos „forró vonalon” jelezhetik, ha készülő merényletről tudnak. Ezenkívül egyre több önkéntes, szavai szerint “polgári őr” segíti a hatóságok munkáját a többi között utak, valamint fontos létesítmények biztosításában. Eredményként könyvelte el, hogy az elmúlt hónapokban több készülő robbantásos merényletet sikerült előzetesen elhárítani

A Bundeswehr tábornoka – aki Afganisztán északi részében a német kontingenssel együtt összesen mintegy 11 ezer katona parancsnoka – tavasszal maga is súlyosan megsebesült egy merénylet során. Állomáshelyére több hónapos németországi ápolás után néhány héttel ezelőtt tért vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik