Nagyvilág

Tálibok bosszúja: véres merényletek szeptember 11-re emlékezve

Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik előretolt állása ellen Kelet-Afganisztánban.

A NATO tájékoztatása szerint két afgán civil életét vesztette, 77 amerikai katona és “kevesebb mint 25” afgán civil megsebesült. Egyik amerikai állapota sem életveszélyes. Az amerikai hadsereg korábbi közleményében 98 sebesültrőlszámolt be, akik közül ötvenen amerikai katonák.

A tettes egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval belerohant a bázis bejáratába, de a robbanás erejét nagyrészt felfogta a védőkerítés.

Internetes oldalukon a tálibok vállalták magukra a merénylet elkövetését.

Nem sokkal ezt megelőzően is történt egy pusztító merénylet Afganisztánban. Az út mentén elrejtett pokolgépek robbanásában tíz afgán polgári személy vesztette életét.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából a tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen.  Azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt az Amerika-ellenes merényletekben.

A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé több tízezer afgán haláláért az invázió és az azt követő megszállás során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik