Nagyvilág

Kadhafi taktikai lépésből hagyta el rezidenciáját

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt állította , hogy taktikai lépés volt részéről a rezidenciájául szolgáló épületegyüttes elhagyása.

Kadhafi a líbiai népnek szánt rádióüzenetében közölte, hogy Báb el-Azizíja többé nem létezik, NATO 64 légicsapást mért rá, romhalmazzá változtatta, letörölte a föld színéről. Azt ígérte, hogy a hozzá hű erők “a győzelemig vagy a halálig, de minden erejükkel ellenállnak az agressziónak”. Kadhafi felszólította Tripoli lakóit, hogy “tisztítsák” meg a fővárost a “lázadóktól és árulóktól”. Azt állította , hogy titokban “ellenőrző körutat” tett a fővárosban, és nyugodtnak találta helyzetet.

A líbiai vezető hollétéről semmit nem tudni, és a nyilatkozatból az sem derült ki, hogy mikor hagyta el Báb el-Azizíját. A Kadhafi-kormány szóvivője mindenestre fogadkozott egy telefoninterjúban, hogy a Kadhafihoz hű erők visszaszerzik a fővárost.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, a felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) az elnöke közölte, hogy a Tripoliért vívott harcok három napja alatt több mint 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek. A France24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a felkelők 600-nál több, Kadhafihoz hű katonát fogtak el. A tripoli kórházak híján vannak mindennek, ami a sebesültek kezeléséhez szükséges – tette hozzá.

Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a Tripoli bevételéért folytatott harcoknak vége, Kadhafi rezidenciája teljesen a felelők kezén van, és még három városnegyedben van néhány helyszín, ahol a kormánykatonák ellenállást tanúsítanak. A nemzeti tanács elnöke sem tudta megmondani, hogy Kadhafi hol van. Szerinte a líbiai vezető nem elég bátor ahhoz, hogy még mindig Tripoliban legyen.

Abdel-Dzsalíl felszólította a felkelőket és Tripoli lakóit, hogy ne döntsék káoszba a fővárost, legyenek türelmesek, megbocsátók, toleránsak, és ne hajtsa őket a bosszúvágy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik