Nagyvilág

A líbiai lázadók elfoglalták Kadhafi rezidenciáját

A lázadók a levegőbe lövöldözve ünnepelték, hogy sikerült elfoglalniuk a Tripoliban található épületegyüttest.

A líbiai lázadók behatoltak Moammer Kadhafi líbiai vezető rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttesbe, amelyet teljesen elfoglaltak – jelentették nemzetközi hírügynökségek. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülése szerint a felkelők Kadhafi házába is betörtek. Kadhafi fegyveresei eleinte megpróbálták megvédeni az épületet, de később feladták az ellenállást.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy maga Kadhafi rezidenciáján tartózkodik-e. Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az épületegyüttes alatt alagutak hálózata lehet, amelyeken át könnyedén el tudhat menekülni Kadhafi a lázadók elől.Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke azt mondta, hogy telefonon beszélt Kadhafival, aki elmondta: Tripoliban tartózkodik, és nem hajlandó elhagyni a líbiai fővárost.

A líbiai kormányellenes erők több órán át tartó heves összecsapások után hatoltak be az épületbe. Több száz felkelő indított támadást Kadhafi rezidenciájául szolgáló komplexum ellen, ahol intenzív lövöldözés hallatszott.

“Moammer el-Kadhafi Báb el-Azizíja épületegyüttese teljes mértékben a felkelők kezére került, az országot pedig 72 órán belül fel fogjuk szabadítani” – közölte nem sokkal ezt követően Ibrahím Dabbasi líbiai ENSZ-nagykövet.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője korábban sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa kedden irányítása alá vonta Tripoli területének 80 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik