Nagyvilág

Láthatatlan erők segítették a líbiai lázadókat

Titokban több ország is katonai tanácsadókat küldött Líbiába, hogy segítség a kormányellenes felkelőket.

Nyílt titok volt, hogy a líbiai műveletek elakadásakor külföldi katonai tanácsadók dolgoztak az észak-afrikai országban a felkelőket segítve és közben belső információkkal látva el a NATO-t – közölték kedden nevük elhallgatását kérő brüsszeli diplomaták. A diplomaták elismerték: a szövetség és közel-keleti partnerei titkos műveleteket folytattak a helyszínen, amelyeket külön kezeltek a NATO-beavatkozástól, mert nem tartoztak szorosan az ENSZ Biztonsági Tanácsától a civilek védelmére kapott felhatalmazáshoz.

Ezek a láthatatlan erők segítettek látványosan átalakítani a szedett-vedett felkelőket a Tripolit elözönlő hadsereggé. Jelenlétükre egyébként elemzők is felfigyeltek, amikor jelezték, hogy a légi csapások idővel egyre pontosabbak lettek, és egyre kisebbek voltak a járulékos veszteségek.

Barak Seener, egy brit kutatóintézet Közel-Kelet-szakértője rámutatott: a felkelők “gyorsan alkalmazkodtak, ami azt jelzi, hogy különleges erők képezték őket”. Egy amerikai tisztségviselő szerint ebben a katari hadsereg vitte a prímet, hozzá csatlakoztak idővel a francia, olasz és brit katonai tanácsadók.

A logisztikai, biztonsági, hírszerzői és kárfelmérési tevékenységekben különösen Franciaország, Nagy-Britannia és egyes kelet-európai államok jeleskedtek – mondta el a NATO brüsszeli főhadiszállásán egy a neve elhallgatását kérő diplomata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik