Nagyvilág

Rakétatámadások érték Gázából Asdod városát

A Gázai övezetből kilőtt rakéták csapódtak be ismét szombat hajnalban az izraeli Asdod városában, három embert sebesítve meg - közölte az izraeli rendőrség.

A két rakéta közül az első a Gázai övezettől 25 kilométerre északra lévő tengerparti város egyik lakóházát találta el, de csak anyagi kárt okozott, míg a másik – bár homokdűnék között csapódott be – három embert sebesített meg, közülük kettőt súlyosan – mondta el a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy a sebesültek illegális palesztin munkavállalók voltak.

A radikális Hamász mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezetből szélsőséges palesztin fegyveresek rendszeresen rakétákat lőnek ki a közelben fekvő izraeli városokra, és támadásaikat az izraeli hadsereg rendre megtorolja. Szombaton összesen mintegy húsz aknagránát, illetve rakéta csapódott be Izrael területén, kisebb károkat okozva. Az izraeli légierő válaszcsapásában legalább egy palesztin sebesült meg.

Legutóbb péntek hajnalban Grad- és Kasszám-rakéták egész sorozatát lőtték ki Izraelre, hét embert sebesítve meg, közülük hatot Asdodban.

Előzőleg az izraeli légierő csütörtök este és éjjel csapásokat mért gázai övezeti célpontokra, válaszul arra, hogy csütörtök délután a dél-izraeli Eilatnál palesztin fegyveresek összehangolt támadást hajtottak végre izraeli járművek és katonák ellen. A támadásban nyolc izraeli halt meg és 24 megsebesült.

Az izraeli válaszcsapásokban a francia hírügynökség jelentése szerint csütörtök óta 14 palesztin halt meg a Gázai övezetben, további 40-en pedig megsebesültek. Az áldozatok között volt a Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) nevű radikális fegyveres szervezet négy vezetője. Izrael ezt a szervezetet tette felelőssé a csütörtök délutáni eilat közeli támadások elkövetéséért.

Az Arab Liga vasárnap rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a gázai helyzetet. Palesztina kérésére Kairóban ülnek össze a tagállamok állandó képviselői. A Gázai övezet elleni izraeli légicsapások leállításának érdekében Mahmúd Abbász palesztin elnök a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte.

Az egyiptomi külügyminisztérium felszólította Izraelt, hogy azonnal fejezze be a légicsapásokat. “Egyiptom elítéli az erő alkalmazását civilek ellen, és erősen ajánlja Izraelnek, hogy azonnal fejezze a Gáza elleni katonai műveleteket” – áll a kairói külügyi tárca közleményében.

A közel-keleti békefolyamat ügyeiben közvetítő kvartett (ENSZ, Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok) arra figyelmeztetett, hogy kiszélesedhet a válság, és önmérsékletre szólította fel a szembenálló feleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik