Nagyvilág

Izrael sajnálja az egyiptomi rendőrök halálát.

Az izraeli védelmi miniszter országa nevében mély sajnálatát fejezte ki szombaton amiatt, hogy az eilati merényleteket megtorló egyik izraeli katonai akció következtében életét vesztette az egyiptomi biztonsági erők öt tagja.

Ehud Barak közölte, hogy utasította a hadsereget egy vizsgálat megindítására. Azt javasolta az egyiptomi hadseregnek, hogy folytassanak le közösen egy nyomozást “az incidens körülményeinek tisztázására”. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményeinek fényében levonják a szükséges tanulságokat. Közleményében Barak fontosnak tartotta hangsúlyozni az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződés nagy jelentőségét és stratégiai értékét a Közel-Kelet stabilitásának szempontjából.

Izrael reményei szerint Barak nyilatkozata elegendő lesz ahhoz, hogy az egyiptomi kormány visszavonja döntését izraeli nagykövetének hazarendeléséről, és a diplomata nem hagyja el tel-avivi állomáshelyét. “Reméljük, hogy a nagykövetet nem rendelik haza. Tény, hogy még mindig itt tartózkodik” – mondta Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő, aki stabilnak minősítette a kétoldalú kapcsolatokat.

Az egyiptomi rendőrök halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok. A nyolc izraeli életet követelő, csütörtökön elkövetett eilati merényletek után az izraeli hadsereg és biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövetők – a Népi Ellenállás Bizottságai nevű, a Gázai övezetben működő radikális palesztin csoport tagjai – ellen. Az egyik akcióban az izraeli-egyiptomi határon csütörtök este tűzpárbaj bontakozott ki az izraeli erők és az üldözött fegyveresek között. Azt még nem tudni, hogy az egyiptomi rendőröket tévedésből lőtték-e le, vagy pedig kereszttűzbe kerültek. Az egyiptomi kormány maga is vizsgálatot indított.

Ámosz Gilád, az izraeli külügyminisztérium politikai főosztályának igazgatója szombaton kijelentette, hogy egyetlenegy izraeli katona sem emelne szándékosan fegyvert egyiptomi rendőrre vagy katonára. Gilád szerint “talán a (palesztin) terroristák lőttek rájuk, vagy valami más történt”.

Egyiptom szombaton közölte, hogy hazarendeli izraeli nagykövetét mindaddig, amíg Izrael ki nem vizsgálja a történteket, és bocsánatot nem kér azokért a nyilatkozataikért, amelyek szerint az egyiptomi hadsereg vezetői elvesztették ellenőrzésüket a Sínai-félsziget felett, s ezzel lehetővé tették a palesztin szélsőségesek számára, hogy egyiptomi területről hajtsák végre az eilati merényleteket. A kairói kormány emellett közös hivatalos vizsgálatot követelt Izraeltől az incidens körülményeinek kiderítésére.

A Sínai-félsziget egy sivatagos ütközőövezet Izrael és Egyiptom között, ahol a hegyek szabdalta határ bizonyos részei könnyen átjárhatóak. A békemegállapodásból fakadóan Egyiptom csak meghatározott létszámú egységeket állomásoztathat a Sínain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik