Nagyvilág

40 milliárd dolláros kárt okozhatott egy volt miniszter

Korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja az indiai rendőrség a volt távközlési minisztert.

A hírekben csak A. Rádzsa néven emlegetett, már korábban őrizetbe vett politikust a korrupció mellett összeesküvéssel, csalással, okirat-hamisítással és a kötelességszegéssel is vádolják. A feltételezés szerint, Rádzsa tevékenysége miatt több milliárd dolláros bevételtől esett el az ország egy mobilhálózat értékesítésekor.

A nyomozás során keletkezett nyolcvanezer oldalnyi iratot hét teherautóval szállították egy új-delhi bíróságra.

Az alacsony kasztból származó dél-indiai politikus egy regionális párt tagjaként vett részt a Manmohan Szingh miniszterelnök vezette koalíciós kormány munkájában és a gyanú szerint 2008-ban úgy alakította egy második generációs mobilhálózat eladásának szabályait, hogy bizonyos vállalatoknak kedvezzen. A nyomozók szerint a 2G-hálózat felosztásához és az engedélyek kibocsátásához egész bűnhálózatot hozott létre.
A korrupciós botrányt a független India több mint hatvan éves történetének legnagyobb ilyen ügyeként emlegetik. A gyanú szerint legalább 40 milliárd dolláros (7518 milliárd forintos) bevételtől fosztotta meg a szövetségi államot. A kormány vitatja a számvevők számításait.

A botrány megrázta a második parlamenti ciklusában kormányon levő Kongresszusi Pártot. A 78 éves Manmohan Szingh miniszterelnök a politikai túlélésért küzd, ugyanis az ellenzék szerint szemet hunyt a korrupció fölött, hogy megőrizze az általa vezetett koalíció egységét. Rádzsa egyébként tavaly novemberben mondott le kormányzati posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik