Nagyvilág

Ágyban, párnák közt folytatódott a per

Akárcsak augusztus elején, a Mubarak-per első napján, úgy a másfél héttel később folytatódó tárgyaláson is infúzióra kötve, kerekes hordágyon tolták be a volt egyiptomi államfőt. A hétfői tárgyaláson csupán bemutatták az exelnök ellen szóló bizonyítékokat (CD-ket, DVD-ket), majd a pert szeptember 5-re napolták el, amelyet már nem közvetíthet az egyiptomi televízió.

A tárgyalást ezúttal is a Kairó külvárosában lévő Rendőrakadémia épületében tartották, amely előtt ismét összecsaptak Mubarak hívei és ellentüntetők, a két tábor kövekkel dobálta meg egymást. „A haláláig egyiptomi”, „Hoszni Mubarak nem Szaddám Huszein” kiabálták a volt államfő támogatói.

Forrás: Twitter, @ianinegypt Cairo

Alaposan felszerelkeztek kövekkel – Forrás: Twitter, @ianinegypt

A nagy számban megjelent rendőrségi erők igyekeztek elválasztani a volt elnök támogatóit a tavaszi demonstrációk áldozatainak a helyszínen megjelent családtagjaitól. Mubarak hívei közül többen „Egyiptomi vagyok, visszautasítom a nemzet vezetőjének a gyalázását” feliratú pólóban jelent meg, míg az ellentáborból többen cipőket emelték a magasba, jelezve Mubarakkal és fiaival szembeni ellenszenvüket.

Mubarak és fiai

Mubarak és fiai

Mubarakot egy katonai helikopter hozta a Rendőrakadémiára, s ismét egy kerekes hordágyon tolták be. Az egyik fia, Alaa igyekezett takarni apját a kamerák elől. A 83 éves exelnököt és a korrupcióval vádolt fiait a tárgyalás második napján is egy elkülönített ketrecben helyezték el, amelyet kimondottan a Mubarak-per tárgyalásaira készítettek.

Bizonyító fájlok

Ahmed Rifat, a korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és tömegbe lövetéssel vádolt volt államfő perének tárgyalására kijelölt bíró a hétfői tárgyaláson bemutatta a bizonyítékokat:
– 1 CD, amely 1435 fájlt tartalmaz
– 4 DVD, amelyek összesen 1227 fájlt tartalmaznak
– 1 pendrive

Mubarak ügyvédje, Fradi el-Deeb több kéréssel állt elő: egyrészt másolatot kért a pendrive-on lévő anyagokról, másrészt egy névsort a tüntetések sérültjeiről, harmadrészt pedig egy másolatot a nyomozási jegyzőkönyvről, amelyben az exelnök korrupciós ügyeit taglalják. Mindezeken kívül a tárgyalás elnapolását is javasolta a bírónak, mondván időre van szüksége neki és a mintegy 100 ügyvédnek (akik a sérülteket, illetve az áldozatok hozzátartózóit képviselik) a bizonyítékok alapos áttanulmányozására.

A bíróság – 11 óra után nem sokkal – visszavonult, hogy megtárgyalja Mubarak ügyvédjének a kéréseit.

Mubarakot mentőautó vitte el a tárgyalásról, komoly konvojkísérettel

Mubarakot mentőautó vitte el a tárgyalásról, komoly konvojkísérettel

Elnapolták

A közel két órán át tartó megbeszélés után a bírók és az ügyészek úgy döntöttek, hogy szeptember 5-én folytatják a tárgyalást. Ahmed Rifat bíró azt is bejelentette, hogy ezentúl nem lesz élő tévéközvetítés a tárgyalásról azért, hogy “megvédjék a bírósági eljárás fedhetetlenségét”. (Ezt azt jelenti, hogy az egyiptomiak már nem követhetik az “évszázad perének” kikiáltott tárgyalást.) Ezt a meglepő döntést a tárgyalóteremben jelenlévők egy része tapssal fogadta, míg más szektorokból bekiabálások hallatszottak.

A volt egyiptomi államfőt mentőautó vitte el a Rendőrakadémiáról. Fiai mosolyogva és integetve hagyták el a tárgyalást.

Már a Twitteren is téma

Időközben már a Twitteren is komoly vita bontakozott ki Rifat döntéséről, azaz korrekt-e, hogy ezentúl zárt ajtók mögött folytatódjon a tárgyalás. Egyes twitterezők és csetelők ismét a Tahrír térre hívják a népet, míg mások egyetértenek a döntéssel, mondván, így lehet csak megvédeni a szemtanúkat.

a vádak és várható büntetések

Hoszni Mubarak: korrupció (5-15 év börtönbüntetés), tűzparancs elrendelése a tüntetőkre (15 év börtön vagy halálbüntetés)
Alaa és Gamal Mubarak: korrupció (5-15 év börtön)

Csengőhanggá vált

A volt egyiptomi elnök első tárgyalótermi felszólalása, miszerint tagadja az ellene felhozott vádakat, jelenleg a legnépszerűbb csengőhang Egyiptomban. Az egymondatos kijelentéséből 3 különböző – letölthető – csengőhangot is kreáltak.

Az ominózus mondat:

Kivégeztetnék

Egy brit közvélemény-kutató intézet internetes felmérése szerint az egyiptomiak 67 százaléka akarja azt, hogy a bíróság ítélje halálra az idős politikust, és csupán 22 százalékuk tartaná túl keménynek ezt a büntetést. A fiatalok, a 18-24 évesek körében a legnagyobb az ellenszenv Mubarak iránt. E korosztály képviselőinek 77 százaléka óhajtja a 83 éves beteg politikus kivégzését.

A megkérdezettek 48 százaléka “diktátornak” nevezte Mubarakot, 46 százalékuk mondta róla, hogy korrupt, és 40 százalékuk tartja őt a Nyugat szövetségesének. A megkérdezettek 61 százaléka úgy gondolja, betegnek tetteti magát, hogy kivívja a nép rokonszenvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik