Nagyvilág

Ágyban tolták be a perére Mubarakot

Szerdán reggel megkezdődött Hoszni Mubarak, volt egyiptomi elnök tárgyalása. Korrupcióval vádolják, és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. Mubarak tagadja a vádakat.

A volt államfő a népharag miatt február 11-én kényszerült távozni a hatalomból, s azóta a Sharm es-Shejk-i kórházban ápolták. Az ellene, csakúgy mint két fia, Alaa és Gamál, valamint a szökésben lévő Huszein Szálem üzletember, Mubarak egykori bizalmasa, Habíb al-Adli volt belügyminiszter és 6 helyettese ellen indított per első tárgyalása szerdán reggel kezdődött a Kairó külvárosában lévő Rendőrakadémia központjában.

A vádak és a várható büntetések:
– Hoszni Mubarak: korrupció (5-15 év börtönbüntetés), tűzparancs elrendelése a tüntetőkre (15 év börtön vagy halálbüntetés)
– Alaa és Gamal Mubarak: korrupció (5-15 év börtön)
– Habib al-Adli és 6 társa: tűzparancs elrendelése a tüntetőkre (15 év börtön vagy halálbüntetés)
– Huszein Szálem: korrupció (5-15 év börtön)

Ágyban tolták be a perére Mubarakot 1

A Rendőrakadémia épületénél rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Számos páncélos katonai jármű, illetve mintegy 3 ezer katona és rendőr biztosítja a rendet, és igyekszik megakadályozni a volt elnök hívei és ellenfelei közötti összecsapásokat.

A ketrec bal oldálon: Mubarak (fekve), mellette a fiai

A ketrec bal oldalán: Mubarak (fekve), mellette a fiai; jobbra: a többi vádlott

A 83 éves Mubarakot és a többi vádlottat (valamennyien fehér ruhát viselnek) egy elkülönített ketrecben helyezték el, amelyet kimondottan erre a tárgyalásra készítettek. A volt elnököt – infúzióra kötve – egy kerekes hordágyon tolták be. A védőügyvédje szerint a volt államfő súlyos beteg. Az egyiptomi állami televízió úgy tudja, hogy Mubarakot a per végéig a Rendőrakadémia kórházában helyezik el.


Ágyban tolták be a perére Mubarakot 1

Május elején az egyiptomi igazságügyi miniszter, Mohammed el-Guindi azt nyilatkozta az al-Ahram című egyiptomi napilapnak, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy Mubarak adott parancsot a tüntetők lövetésére (körülbelül 850 ember halt meg a 18 napig tartó demonstrációk alatt), akkor akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Az áldozatok családját képviselő ügyvédek is beterjesztették a követeléseiket. Az egyik ügyvéd – aki 32 illető hozzátartozóinak az ügyében jár el – az elhunytakért fejenként 50 ezer egyiptomi fontnak, míg a sérültekért fejenként 10 ezer egyiptomi fontnak megfelelő kártérítést kér.

Elsőként Habíb al-Adli, egykori belügyminiszter, majd Mubarak és fiai elleni vádjait olvasta fel az ügyész. A volt egyiptomi elnök (mikrofont adtak a kezébe) – akárcsak két fia – tagadta az ellene szóló vádakat.

Habíb al-Adl

Habíb al-Adli

A tárgyalóterem zsúfolásig megtelt, körülbelül 600 újságíró, ügyvéd és áldozatok családtagjai vannak jelen. A Rendőrakadémia épülete előtt egy felállított óriáskivetítőn követhetik a tárgyalást a demonstrálók.

Ágyban tolták be a perére Mubarakot 1Több mint 200 tévécsatorna és újság kapott akkreditációt a tárgyalásra, a külföldi sajtót összesen csak 10 média képviseltetheti. A külföldi tévécsatornák közül azonban az al-Dzsazíra nem kapott engedélyt a per élő közvetítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik