Nagyvilág

Privatizáció miatt perelnék a szakszervezetek a görög kormányt

A közalkalmazottak szakszervezete hazaárulásnak tartja a tervezett privatizációs programot.

A már több demonstrációt szervező, félmilliós tagsággal rendelkező érdekvédelmi szervezet főtitkára kijelentette, hogy az ő szemükben „a privatizáció hazaárulás, és aki ezt elköveti, annak számolnia kell a következményekkel”. „Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy megdöntsük a kormányt, de legfőképpen hogy bepereljük azokat, aki aláírják ezeket a privatizációs szerződéseket” – tette hozzá Iliasz Iliopulosz.

A bejelentett privatizációs intézkedések szinte az állami vagyon teljes spektrumára kiterjednek, és összesen 50 milliárd euró többletbevételt hozhatnak a kormánynak. Athén 5 milliárd eurót remél a szerencsejáték-monopólium OPAP-ban, a Hellén Postabankban, a pireuszi és a theszaloniki kikötőkben, illetve a theszaloniki vízszolgáltatóban tartott részvénycsomag értékesítésétől.

A korábban bejelentett eladások között szerepel a görög telekommunikációs vállalat 10 százalékos tulajdonhányadának privatizálása is. A kormány már lehívta eladási opcióját, így 400 millió euróért adhatja tovább a Deutsche Telekomnak.

Az athéni vízszolgáltató, a Hellén Petróleum olajfinomítója, az elektromos közműcég PPC, valamint az ATEbank értékesítése, valamint számos további kikötő, repülőtér, autópálya-koncesszió, illetve föld- és bányahasználati jog értékesítése 10 milliárd eurót hozhat a költségvetésnek 2013 és 2015 között. A tervek között szerepel az állami ingatlanvagyon egy részének értékesítése, amely 2013-ban 7 milliárd, 2014-ben 13 milliárd, míg 2015-ben 15 milliárd euró bevételt eredményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik