Nagyvilág

Elmarad a német repülésirányítók sztrájkja

Elmarad a német repülésirányítók keddre tervezett sztrájkja, amely hatalmas káoszt okozhatott volna az európai légiközlekedésben.

A béremelést és munkakörülményeik javításáért küzdő repülésirányítók munkabeszüntetése azután maradt el, hogy munkaadójuk az utolsó pillanatban bejelentette: a törvényeket kihasználva úgynevezett békítő eljáráshoz folyamodik. Az akár több hétig is tartó időszakban pedig tilos sztrájkolni.

A csaknem 2000 német repülésirányító kedd reggel 6 órakor lépett volna sztrájkba, és a munkabeszüntetést déli 12 óráig tervezték. Szakértők szerint a sztrájk nemcsak a németországi repülőtereken, de a nemzetközi légi közlekedésben jelentős fennakadásokhoz vezetett volna. Előzetes becslések szerint a sztrájk mintegy 3000 belföldi, illetve nemzetközi járatot és mintegy 400 ezer utast érintett volna.

A repülésirányítók szakszervezete az alkalmazottak számára 6,5 százalékos béremelést követelt, sürgette továbbá a túlóra csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását. Állást foglalt amellett is, hogy a légiirányítók nagyobb beleszólást kapjanak a vállalati ügyekbe. A munkaadó a követelések többségét elutasította.

A tervezett sztrájkot a német lakosság nagy felháborodással fogadta. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a légiirányítók munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon kellős közepén került volna sor. A felzúdulást ugyanakkor az is magyarázta, hogy a repülésirányítók keresete jóval meghaladja a németországi átlagot, és megközelíti az évi 120 ezer eurót, és számos kiváltságban részesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik