Nagyvilág

Lángokban a líbiai lázadók legjelentősebb fegyverraktára

Robbanások történtek csütörtök hajnalban a líbiai lázadók legjelentősebb fegyver- és lőszerraktárban Bengázitól keletre.

A helyszínre érkező mentők egyelőre nem bukkantak sem halottra, sem sebesültre. A tűzoltók teljes erőbedobással küzdenek a lángok megfékezéséért. A tűz oka egyelőre nem ismeretes. Több robbanás is történt.

Környéken élők szerint a föld alatt kialakított bunkerekben nem csak lőszereket, hanem szovjet gyártmányú harckocsikat is tárolnak. Ez a felkelők kezén lévő legjelentősebb fegyverraktár a térségben. A raktárt március elején súlyos támadás érte, akkor két robbantásban 27 ember vesztette életét, több tucatnyian pedig megsebesültek. A támadók feltehetően a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek voltak.

Közben lázadók arról számoltak be, hogy a NATO hadihajókról lőtte a líbiai kormányerőket a stratégiailag fontos Zlitan városa mellett. A területet a kormányerők zárták közbe, hogy a lázadók ne tudjanak továbbhaladni a főváros, Tripoli irányába. A NATO egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban bevetetett hadihajókat is Zlitannál. Kanada közben bejelentette, hogy újabb hadihajót küldenek a Földközi-tengerre, a líbiai partok előtti járőrözésre.

Bár a koalíciós erők már 90 napja bombázzák a kormányerők állásait, Kadhafi továbbra sem hajlandó lemondani a hatalmáról, ezért a nyugati vezetők abban bíznak, hogy a felkelőknek sikerül elérniük Tripolit, ahonnan a lázadás egy újabb hulláma majd kiszorítja az ezredest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik