Gazdaság

Görögország a világ legkockázatosabb adósa

A tízes "toplistán" további négy EU tagállam szerepel, köztük Magyarország is.

A CMA DataVision 2010-es évzáró listáján – amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek decemberi utolsó árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat – a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország átvette a sokáig listavezető Venezuelától az első helyet a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok mezőnyében.

A legkockázatosabb tízes csoportban – Görögországgal együtt – összesen öt EU-tagállam van a legfrissebb kimutatás szerint, köztük két új: Magyarország és Spanyolország. Ez utóbbi két uniós tagállam még nem szerepelt a CMA által összeállított előző negyedéves adóskockázati kimutatások felső tízes mezőnyében. A tíz legkockázatosabb szuverén adós között van még az EU-tagállamok sorából Írország és Portugália, de ezek már jó ideje jelen vannak az első tízben.

A világ legbiztonságosabb államadósai befektetői szempontból az észak-európai országok. A CMA pénteki negyedéves összefoglalója szerint a legkevésbé kockázatos szuverén adósok listájának élén változatlanul Norvégia áll, utána Finnország és Svédország következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svájc, az Egyesült Államok, Hongkong, Dánia, Ausztrália, Németország és Szaúd-Arábia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik