Nagyvilág

“Nagy diplomáciai siker” a kínai kormányfő látogatása

A kínai kormányfő magyarországi látogatásának jelentőségéről és kínai-magyar kapcsolatokról beszélt a Kitekintővel a Külügyi Intézet szakértője.

Mekkora a jelentőségeVen Csia-pao budapesti látogatásának? Értékelhető ez nagy diplomáciai sikerként, illetve lesz-e folytatása?

Abszolút értékelhető nagy diplomáciai sikerként. Négy különböző réteget tudnék itt megkülönböztetni. Egyfelől az, hogy 24 év után kínai miniszterelnök érkezett Magyarországra, önmagában is jelentős siker. A második réteg, hogy ez ráadásul nem is egy pár órás villámlátogatás, hanem egy kétnapos, kulturális és egyéb rendezvényekkel összekötött, tartalmas látogatás volt. Harmadrészt az is jelzésértékű, hogy a látogatás során tető alá hozott 12 megállapodás a két miniszterelnök óvó tekintete mellett köttetett meg. Negyedrészt – amit a média kevésbé szokott hangsúlyozni – kiemelt jelentőségű, hogy a kínai miniszterelnök 2011-ben Budapesten mondta el az egész közép-európai régiónak szánt gazdasági együttműködési üzenetét, hiszen ezt elmondhatta volna Varsóban vagy Prágában is. Ha ezt a négy dolgot összerakjuk, illetve négy és feledik elemként hozzávesszük, hogy a tárgyalások folytatására Ven meg is hívta Orbán Viktort Pekingbe, akkor azt láthatjuk, hogy ez egy nagyon jelentős találkozó volt, melynek lesz folytatása is.

Mennyiben játszott szerepet mindebben Magyarország EU-elnöksége?

Egyfelől a kormányzat hangoztatja, hogy ez kifejezetten bilaterális, azaz az uniós elnökségünktől független esemény. Ez tulajdonképpen igaz is: itt sehol nem hangzott el, hogy EU-Kína találkozó lenne. Ugyanakkor a korábbi események, azaz az ASEM csúcs és az EU-Kína csúcstalálkozómegrendezése nyilvánvalóan hozzájárultak ehhez, de nem kifejezetten az EU-elnökség adta ennek az látogatásnak az apropóját. Emögött sokéves, illetve az elmúlt egy–másfél évben különösen intenzívvé vált gazdaságdiplomáciai munka van.

Az interjú folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik