Belföld

Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

Ven Csia-pao áttörésre számít a kínai-magyar kapcsolatokban. A kínai kormányfő kétnapos hivatalos látogatáson van Magyarországon.

Kína kész arra, hogy a magyar féllel együttműködve áttörést érjen el a két ország közötti kapcsolatokban – közölte a kínai kormányfő megérkezésekor, a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Ven Csia-pao beszédében a két nép közötti hagyományos mély barátságról, és a kölcsönös bizalomról beszélt, és kiemelte, hogy Magyarország soros EU-elnökeként hozzájárult a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez.

Ven Csia-paót a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta a repülőtéren.

A kínai miniszterelnök kétnapos hivatalos programja keretében szombaton megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett kelet-közép-európai gazdasági fórumon is felszólal.A kínai kormányfő emellett találkozik a legfőbb közjogi méltóságokkal, és itt-tartózkodása alkalmából több kínai-magyar üzleti megállapodás aláírása is várható.

Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő – Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást – szombat délután találkozik Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Kövér László parlamenti elnökkel, és még aznap elutazik.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában – Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott -, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait európai útján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik