Nagyvilág

Ven Csia-pao: “segítettünk Magyarországnak”

A kínai miniszterelnök szerint országa az európai adósságválság ellenére még növelte is az euróövezeti szuverén kötvények vásárlását.

Ven Csia-pao ötnapos európai körútja során Budapestről érkezett Nagy-Britanniába, ahol hétfőn részt vesz az éves brit-kínai stratégiai csúcstalálkozón, és tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel. Ven a BBC-nek kijelentette: erős, kiegyensúlyozott és fenntartható növekedésre van szükség a világgazdaságban, és Kína “megfelelő szerepet kíván játszani” e cél elérésében.

A kínai miniszterelnök közölte: a kínai kormány ennek érdekében tovább akarja élénkíteni a keresletet a hazai gazdaságban, emellett csökkenteni kívánja külkereskedelmi többletét és a kínai gazdaság exportfüggését.

Ven Csia-pao kijelentette: amikor egyes európai országok szuverén adósságválságba kerültek, Kína még növelte is bizonyos európai kormánykötvények vásárlását, és nem csökkentette az általa tartott euróadósság-állományt. “Úgy gondolom, mindez jelzi bizalmunkat az európai országok gazdaságában és az euróövezetben” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik