Nagyvilág

Kína ahol tud, segít

Kína segített Magyarországnak, és ugyanígy segíteni fog más európai államoknak is - mondta a BBC-nek a kínai miniszterelnök.

Ven Csia-pao ötnapos európai körútján Budapestről érkezett Nagy-Britanniába, ahol ma részt vesz az éves brit-kínai stratégiai csúcstalálkozón, tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel.

A rendezvény előestéjén a BBC-nek azt mondta: erős, kiegyensúlyozott és fenntartható növekedésre van szükség a világgazdaságban, és Kína “megfelelő szerepet kíván játszani” e cél elérésében. A kínai kormány ezért tovább akarja élénkíteni a keresletet a hazai gazdaságban, emellett csökkenteni kívánja külkereskedelmi többletét és a kínai gazdaság exportfüggését.

Ven Csia-pao közölte: amikor egyes európai országok szuverén adósságválságba kerültek, Kína még növelte is bizonyos európai kormánykötvények vásárlását, nem csökkentette az általa tartott euróadósság-állományt. “Úgy gondolom, mindez jelzi bizalmunkat az európai országok gazdaságában és az euróövezetben” – tette hozzá. A kínai kormányfő a BBC-interjúban elmondta: mielőtt Nagy-Britanniába utazott volna, Magyarországon tett látogatást, ahol megállapodás született arról, hogy Kína “bizonyos összegű” magyar kormánykötvényt vásárol. “Kína így nyújt segítő kezet Magyarországnak egy olyan időszakban, amikor (Magyarország) nehézségekkel küszködik. Ezt megtettük Magyarország esetében, és ugyanezt meg fogjuk tenni más európai országok esetében is” – fogalmazott a kínai miniszterelnök.

Magyarország és Kína tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról, pénzügyi keretekről. Orbán Viktor miniszterelnök a megállapodásokat rendkívül fontos mérföldkőként és sikerként értékelte Magyarország megújulása szempontjából.

„Magyarország valamivel nyitottabb és elfogadóbb a kínaiakkal szemben, mint a régió többi országa” – ezzel magyarázta lapunknak Magyarország népszerűségét Kínánál Heim Péter, az ATTICUS Investments Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki egyébként Fellegi Tamás tanácsadója kínai és indiai ügyekben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik