Belföld

Orbán: történelmi segítséget kaptunk Kínától

Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

“A mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában” – fogalmazott a kormányfő. Az MTI úgy értesült a kínai miniszterelnök környezetéből, hogy Orbán Viktor és Ven Csia-pao egy órán át tárgyalt egymással.

A kínai kormányfő azt mondta, országa bízik a magyar gazdaság fejlődésében. Bejelentette: Kína hajlandó “bizonyos összegű” magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Elmondta, kitűzték azt a célt, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik.

Hasonló gondolkodás

“Ma úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak” – mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a két ország kapcsolatában a szövetséghez szükséges erős alapok megvannak, “az elmúlt 60 év is megerősítette ezeket az alapokat”.

Kifejtette: a két ország hasonlóképpen gondolkodik a jövőről, Magyarország is határozottan elkötelezett a munkaalapú gazdaság és az értékteremtő munka mellett, mindkét ország elveti azt a felfogást, hogy lehetséges munka nélkül is gyarapodni. “Ez a meggyőződés adja az együttműködésünk alapját a jövőben” – jelentette ki Orbán Viktor.

Történelmi segítség

A miniszterelnök kitért arra, hogy az érintett kínai és magyar cégek megállapodást kötöttek egymilliárd dollárnyi vegyipari befektetésekről. Elmondta, hogy Kína Magyarországon kívánja létrehozni közép-európai logisztikai-közlekedési platformját. Hozzátette: a kétoldalú kereskedelmi forgalom megkétszerezéséhez szükséges pénzügyi feltételeket Kína biztosítja.

“Történelmi segítséget kaptunk Kínától” – szögezte le Orbán Viktor, és kiemelte: Magyarország számára fontos, hogy Kína hajlandó magyar államkötvényeket vásárolni.

“Nemcsak jó szövetséget kötöttünk, hanem büszkék is vagyunk erre az új szövetségre” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Elmondta, hogy Ven Csia-pao jövő évi viszontlátogatásra hívta meg, és ezt elfogadta.

Töretlen a barátság

Ven Csia-pao azt mondta a nemzetközi sajtó képviselőinek, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének nagyon szilárd alapjai vannak. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonnégy évben, a korábbi kínai miniszterelnöki látogatás óta a világban és Magyarországon nagy változások történtek, de a kínai-magyar barátság töretlen maradt.

Kifejtette, azért választotta mostani európai körútja első állomásának Magyarországot, mert fontosnak tartja a két ország közötti baráti együttműködést és partnerséget. Arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolat előmozdítása céljából százötven magyar fiatalt hívtak meg Kínába.

100 üzletemberrel jött

Ven Csia-pao kétnapos hivatalos látogatáson van Budapestre; az MTI-t a kínai miniszterelnök környezetéből úgy tájékoztatták, mintegy száz üzletember kíséri el ötnapos európai körútjára – Magyarország után Nagy-Britanniába, majd Németországba látogat -, a sajtókísérete pedig negyventagú.

A kínai kormányfő délután a Magyar Tudományos Akadémián részt vesz egy kelet-közép-európai gazdasági fórumon, később fogadja őt Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László parlamenti elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik