Nagyvilág

Szétverték a melegfelnovulást

Nyolc ember súlyosan megsérült, amikor rátámadták az első spliti melegfelvonulás résztvevőire.

Sokan könnyebben megsérültek, de öt felvonuló, továbbá a helyszínről tudósító három újságíró súlyos sérüléseket szerzett. A rendőrség 81 embert állított elő.

A felvonuláson néhány százan vettek részt, s nemcsak másságukat nyíltan vállaló homoszexuálisok vonultak fel, hanem az egyenjogúságukért küzdő ismert közéleti személyiségek is. A menet idején 500 rendőr, illetve rohamrendőr ügyelt a biztonságra, és egy helikopter is a segítségükre volt.

A kikötő környékén azonban a felvonulás ellenzői gyűltek össze, helyszíni beszámolók szerint több ezren voltak. Az erős rendőri jelenlét ellenére palackokat, köveket, petárdákat, tojást és cserepes virágokat is hajigáltak a menet résztvevőire. A szervezőknek félbe kellett szakítaniuk a város első melegfelvonulását. A rendőrök autókkal menekítették ki a résztvevőket a helyszínről.

A hatóságok tehetetlenségét elítélte több civil szervezet, követelve Tomislav Karamarko belügyminiszter lemondását. Keményen bírálta a rendőrséget az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik