Nagyvilág

Horvát EU-csatlakozás: közel a tárgyalások vége

Hétfőn a halászatról is sikerült megegyeznie a magyar elnökség képviselőjének a szomszédos ország főtárgyalójával.

Újabb témafejezetet, a halászattal foglalkozót sikerült hétfőn lezárni a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokon – közölte újságírókkal Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője.

“Nagyon kiegyensúlyozott megállapodást értünk el” – mondta Györkös Vladimir Drobnjak horvát főtárgyalóval folytatott megbeszélése után. Utalt arra, hogy a halászat nagyon fontos ügy a tengerparti Horvátországnak, amely átmeneti időre néhány területen megtarthatja hagyományos technológiáját, és így csak bizonyos felkészülés után fog arról lemondani.

A nagykövet emlékeztetett arra, hogy áprilisban a regionális politikai, valamint a mezőgazdasági fejezetet sikerült lezárnia Horvátországgal a magyar elnökségnek.

Drobnjak nagyon elégedetten nyilatkozott az újságíróknak, és méltatta a haladás érdekében tett magyar elnökségi erőfeszítéseket. Most már csak négy fejezet nyitott az összesen 35-ből – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy nagyon közel kerültek a tárgyalások lezárásához.

Györkös Péter kitért arra, hogy az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a napokban elkészül és nyilvánosságra kerül az uniós végrehajtó testület értékelése ezzel a még nyitott négy témakörrel kapcsolatban.

“Ha ez az értékelés pozitív lesz, a magyar elnökség minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy mandátumának vége előtt lezárja a tárgyalásokat” – jelentette ki az állandó képviselet vezetője.

Az MTI kérdésére a magyar nagykövet kifejtette: az Európai Bizottság pozitív értékelése automatikusan még korántsem teszi lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat. Adott esetben felmerülhet, hogy egyes tagországoknak – ha nem is ellenzik a bizottsági értékelést – kiegészítő kérdéseik lesznek, pótlólagos információt igényelnek. Ekkor az lesz a magyar elnökség dolga, hogy – szakértői vagy akár politikai szintű további egyeztetéseken – mind a 27 uniós tagország egyetértését igyekezzen megszerezni a közös állásponthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik