Nagyvilág

Szerbia kétséges útja Európába

Szerbia csatlakozási kérelméről tárgyalnak az EU-külügyminiszterek.

Szerbia EU-csatlakozási kérelme lesz az egyik vitatéma az uniós országok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán. A Szerbia által tavaly decemberben beadott kérelmet a tagállami kormányokat képviselő tanács még nem küldte át az unió legfőbb végrehajtó testületéhez, az Európai Bizottsághoz, amelynek véleményt kell majd alkotnia arról, hogy felkészült-e Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. A külügyminiszterek most arról tárgyalnak, hogy átküldjék-e a kérelmet a brüsszeli bizottságnak.

Az előrelépés esélye annak nyomán nyílt meg, hogy szeptember elején az ENSZ-közgyűlés ülésszakán Koszovóval kapcsolatos, EU-szerb közös megfogalmazású határozati javaslatot sikerült elfogadtatni. A szöveg tárgyalásokat szorgalmaz Belgrád és Pristina között, és a szerbek letettek arról, hogy ebben a határozati javaslatban elfogadhatatlannak bélyegezzék Koszovó Szerbiától való függetlenségének kinyilvánítását.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelezte, hogy Brüsszelben szívesen biztosítanának helyszínt a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásoknak. Ezek megkezdése a legutóbbi jelzések szerint novemberben várható. Egyelőre azonban – mondták uniós diplomaták – nem teljesen biztos, hogy hétfőn az EU-külügyminiszterek egyértelműen a szerb csatlakozási kérelem továbbítása mellett döntenek, mert Hollandia továbbra is kételyeket táplál Belgráddal szemben. A hollandok szeretnének olyan elemeket beleszőni a közös uniós állásfoglalásba, amelyek további feltételek támasztásaként is értelmezhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik