Nagyvilág

Újabb leminősítés Görögországnak

Igen agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" sávba süllyesztette Görögország államadósi besorolásait a Moody's.

A hitelminősítő arra a véleményére hivatkozott, hogy legalább 50 százalékos az esélye Görögország törlesztésképtelenné válásának. A Moody’s mindazonáltal közölte, hogy nem tartja elkerülhetetlennek a görög adósságtörlesztés átrendezését.

A “Caa1”-es besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Moody’s nyilvántartásában immár hét fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a “Baa3”-nál. A Moody’s mások mellett Magyarország szuverén adósságát is “Baa3” szinten tartja nyilván, vagyis a görög adóskockázati besorolás jelenleg hét fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

A mostani leminősítéshez fűzött indoklás szerint növekszik annak a kockázata, hogy Görögország adósságátrendezés nélkül nem lesz képes stabilizálni adóssághelyzetét, mivel a kormány egyre nagyobb végrehajtási kihívásokkal kénytelen szembenézni, a görög gazdaság növekedési kilátásai igen bizonytalanok, és Görögország korábban sem mutatott jó teljesítményt a költségvetési konszolidációs célok elérésében.

A Moody’s szerint emellett növekszik annak valószínűsége is, hogy Görögország külső támogatói – az IMF, az euróövezeti jegybank (EKB) és az EU-bizottság – a további finanszírozási segítség előfeltételéül szabják a magánhitelezők részvételét is egy esetleges adósságátrendezésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik