Nagyvilág

Tömeges letartóztatás a Mladics melletti tüntetésen

Száznyolcvan embert vettek őrizetbe a szerbiai hatóságok a Ratko Mladic volt boszniai szerb vezető letartóztatása elleni tüntetésen.

Mindez azt követően történt, hogy a tiltakozók a rendőrségre támadtak és 32 rendőrt megsebesítettek – közölte a belgrádi belügyminisztérium szóvivője. Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) szervezte vasárnap esti belgrádi tüntetésen 32 rendőr és 11 tüntető sérült meg, öt gépkocsit és hat üzletet megrongáltak – közölte a rendőrség.

Milo Saljic védőügyvéd eközben bejelentette, hogy új orvosi szakértői vizsgálatot kért, egy független orvosokból álló szakértői gárgda közreműködésével – közölte a CNN amerikai hírtelevízió. Saljic nyomatékosította korábbi álláspontját, miszerint védence rossz egészségügyi állapota miatt nem alkalmas a hágai eljárásban való részvételre. A volt szerb vezető várhatóan hétfőn fog fellebbezni a kiadatási végzés ellen.

A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai népirtással és a boszniai főváros, Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot csütörtökön fogták el, s várhatóan a hét elején adják ki a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek. A 69 éves Mladicot azzal vádolják, hogy 8000 muszlim férfit és fiút végeztetett ki 1995-ben Srebrenicában. A szerbiai katonai vezető 15 évig bújkált a hatóságok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik