Nagyvilág

Srebrenica: a 15 évvel ezelőtti mészárlásra emlékeznek

Megkezdődött a boszniai háborúban15 éve a szerbek által elkövetett srebrenicai mészárlás áldozatai előtt tisztelgő évfordulós megemlékezés.

Az évfordulós megemlékezésen – amelyet a Srebrenicától néhány kilométerre északra, Potocarinál felavatott központi emlékhelynél tartanak, és amelyre több tízezer embert vártak – részt vesznek a volt Jugoszlávia utódállamainak elnökei, köztük – immár másodszor – Boris Tadić szerb elnök.

Miniszterelnöki szinten képviselteti magát a soros EU-elnök Belgium és az utóbbi időben sikeres közvetítőként és befektetőként a Balkánra visszatérő Törökország. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli a megemlékezésen.

Az 1995 júliusában történt srebrenicai mészárlás volt a Boszniai háború egyik legvéresebb momentuma. A Szerb Köztársasági Hadsereg 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végzett ki a háborús bűnösként máig bujkáló Ratko Mladić parancsnoksága alatt. A mészárlás áldozatai közt kiskorú gyermekek, nők és öregek is voltak. A korábban az ENSZ által “biztonságos területté” nyilvánított Srebrenica védelmére rendelt UN erők (400 fegyveres holland békefenntartó) nem akadályozták meg a második világháború óta Európában elkövetett legvéresebb tömegmészárlást, amelyet később a Hágai Nemzetközi Bíróság népirtásnak minősített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik