Nagyvilág

Mladics: nem vagyok felelős a népirtásért

A háborús bűnősként elfogott szerb katonavezér fiát győzködte ártatlanságáról.

Nem felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért – állítja Ratko Mladics, a csütörtökön tizenhat év bujkálás után elfogott egykori boszniai szerb hadseregparancsnok.

Erről fia beszélt vasárnap, miután meglátogatta apját annak belgrádi fogdájában.Darko Mladicson keresztül apja azt üzente, semmi köze nem volt a nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú halálához vezető vérengzéshez. “Olyan sok nőt, gyereket és katonát mentett meg, a parancsa is arról szólt, hogy először a sérülteket, a nőket és a gyerekeket kell kimenekíteni a városból, és csak ezután a katonákat.

Bárki bármit csinált a háta mögött, ahhoz neki semmi köze” – nyilatkozta Darko Mladics vasárnap. A rendőrség közben nagy erőkkel készül a vasárnap este hétre bejelentett Mladics-párti tüntetésre, amelyet szerb ultra-nacionalisták hirdettek meg néhány nappal ezelőtt.

A 69 éves Ratko Mladicsot a napokban fogják kiadni a hágai nemzetközi törvényszéknek, amely előtt a többi között háborús bűnökért, népirtásért és emberiesség elleni bűncselekményekért kell felelnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik