Nagyvilág

Félezer európai járatot töröltek a hamufelhő miatt

Mintegy 500 légi járatot töröltek kedden az izlandi vulkánkitöréssel a levegőbe került hamufelhő miatt.

Mindezt az európai légi közlekedést felügyelő szervezet, az Eurocontrol közölte, hozzátéve, hogy ez a 29 ezer járatnak alig két százalékát jelenti. Tájékoztatásuk szerint “komoly valószínűsége” van annak, hogy Izlandon és Nagy-Britannia északi részén kívül Dánia egyes részeit, Norvégia déli felét és Svédország délnyugati részét érinti majd a hamufelhő szerdán.

Több száz légi járatot kellett törölni kedden Nagy-Britannia északi részén és Észak-Írországban a minap kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt. Brit kormányilletékesek szerint azonban a fennakadás ezúttal messze nem lesz olyan mértékű, mint a tavalyi izlandi vulkánkitörés idején.

Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) adatai szerint kedd délig összesen 252 járat nem indult el a magas légkörben koncentrálódó vulkáni hamu miatt; a járattörlések zöme brit repülőtereket érintett. A szervezet szerint a törölt járatok teljes száma elérheti az ötszázat.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) közölte, hogy a hamufelhő a nap folyamán várhatóan Londonderry, Glasgow, Edinburgh, Prestwick, Durham-Tees Valley, Newcastle és Carlisle repülőtereit érinti.

A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság már hétfőn késő este bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden 14 óráig összes skóciai járatát törölte. A nagy európai légitársaságok közül a holland KLM közölte, hogy felfüggeszti három skóciai nagyvárosba, Aberdeenbe, Glasgow-ba és Edinburghba közlekedő járatait, sőt az északkelet-angliai Newcastle-ba sem indít egyelőre repülőgépeket.

Philip Hammond brit közlekedési miniszter kedden a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: nincs hivatalos légtérhasználati korlátozás, a légitársaságok döntésén múlik, hogy repülnek-e az érintett légtérben.

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombat este lépett működésbe, nagyjából egy évvel azután, hogy a szintén izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése csaknem egy hónapra megbénította az európai légi forgalmat. Tavaly hozzávetőleg 100 ezer járatot töröltek Európában a többnapos légtérzár miatt; az intézkedés tízmillió utast érintett, és súlyos veszteségeket okozott a légitársaságoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik