Nagyvilág

Újabb erős vulkánkitörés és légtérzár Izlandon

A hamu péntekig akár Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország fölött is megjelenhet.

Lezárták időlegesen vasárnap az izlandi légteret az ország legaktívabb vulkánjának kitörése miatt – közölte az izlandi repülőtereket igazgató hivatal (Isavia).

A Grimsvötn a sziget délkeleti részén található, a Vatnajökull gleccser alatt. A vulkánból húsz kilométeres magasságba felérő sűrű füstoszlop emelkedett, a tűzhányó legutóbb 2004-ben volt ilyen aktív.

Hjordis Gudmundsdottir, az Isavia szóvivője azt mondta, hogy a hamufelhő ugyan beterítette Izlandot, de nem Európa felé, hanem nyugati irányban, Grönland felé tart.

Az illetékes európai hatóságok vasárnap arra figyelmeztették a légitársaságokat, hogy a hamu keddre elérheti Skócia északi részét, s amennyiben a kitörés erőssége változatlan marad, csütörtökre vagy péntekre Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország egyes részei fölött is megjelenhet.

A figyelmeztetés a legfrissebb ötnapos időjárás-előrejelzésen alapul, de óvatosan kezelendő a meteorológusok szerint a különböző légáramlatok jelenléte miatt. A következő 24 órában ugyanakkor a vasárnapi európai előrejelzés szerint az európai és a transzatlanti légi közlekedésben nem várhatók fennakadások a vulkánkitöréssel összefüggésben.

Tudósok számítottak arra, hogy a tűzhányó mostanában újra működni kezd, de hozzátették, valószínűleg nem lesz nagy kitörés, és nem teremt majd olyan légiforgalmi káoszt, mint amelyet az Eyjafjallajökull vulkán okozott hamufelhőivel 2010-ben.

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombat este lépett működésbe, nagyjából egy évvel azután, hogy az Eyjafjöll vulkán kitörése csaknem egy hónapra megbénította az európai légi forgalmat. Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik