Nagyvilág

Újabb amerikai dróntámadás Pakisztánban

Négy iszlamista felkelő vesztette életét Pakisztán északnyugati, törzsi területén, az afgán határ közelében egy amerikai, pilóta nélküli repülőgép támadásában.

Oszama bin Laden május 2-i megölése óta ez már a második dróntámadás, amelyet az Egyesült Államok végrehajtott Pakisztán területén – közölték pakisztáni hírszerzési tisztségviselők. A terrorista vezér megölésének körülményei fokozták a két állam közötti feszültséget, bár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, Washington az ilyen érzékeny időszakban sem fogja vissza magát a szélsőségesek elleni harcban.

A kedden kilőtt rakéták egy járműbe csapódtak az al-Kaidával szövetségben álló pakisztáni tálibok egyik fellegvárának számító Dél-Vazirisztánban, Baghar térségében. Az offenzíva következtében négy – állítólag arab – harcos vesztette életét.

Kedd reggel szintén Pakisztán északnyugati részén, Nausera városában két rendőr meghalt és hat megsebesült, amikor egy bíróság épülete előtt pokolgép robbant. A pakisztáni tálibok 2007-ben kötöttek szövetséget az al-Kaidával, és 2007 nyarán hirdettek dzsihádot (szent háborút) Iszlámábád ellen, amiért a pakisztáni vezetés támogatta Washingtont a 2001 óta tartó „terrorizmus elleni háborújában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik