Nagyvilág

Bin Laden veszte: elkényelmesedés

Szakértők szerint túlságosan is elkényelmesedett Bin Laden, ez okozhatta vesztét.

Oszama bin Laden azért vesztette életét, mert elfeledkezett a rejtőzködés legfontosabb szabályáról, és nem változtatta folyamatosan a búvóhelyét az utóbbi hat évben – vélik hírszerzési szakértők.

“A rejtőzködő élet egyik legfontosabb szabálya a folyamatos költözködés. Ezt kezdetben bin Ladennek is tiszteletben kellett tartania, ám amint biztonságban érezte magát, nem változtatott többé lakóhelyet” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek Alain Rodier, a francia hírszerzés egykori magas rangú tisztségviselője.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet alapítója abban “szuperbiztonságos” abbotábádi villában húzta meg magát, ahol hétfő hajnalban az amerikai kommandósok végeztek vele.

A 25 millió dolláros nyomravezetői díjon túl az afgán-pakisztáni határvidék törzsi területein egyre gyakoribbá váló amerikai robotrepülőgép-támadások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy bin Laden nem kísérelt meg tovább állni – véli a szakértő. “Elképesztő, hogy mi mindent tud megmutatni egy robotrepülő, mégpedig valós időben. Bin Laden már nagyon rég megértette, hogy a törzsi területeken nem lenne biztonságban” – magyarázta.

Más hírszerzési szakértők is egyöntetűen vélik úgy, hogy a terroristavezér valamiféle támogatást és védelmet élvezett Abbotábádban, különben nem kényelmesedett volna el ennyire.

“Ez azt bizonyítja, hogy a pakisztáni biztonsági erőknek legalább egy része védte őt” – mondta Rodier. “Persze nem szabad általánosítani, a pakisztáni biztonsági apparátus rendkívül összetett, klánokból és al-klánokból áll, és sok nyugalmazott tiszt gyakorol továbbra is befolyást. De bizonyosan voltak olyan elemek a szervezeten belül, akik biztosították védelmét” Ez azt is megmagyarázza, miért csak ketten-hárman őrizték az épületet, nem pedig tizenöt testőr – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik