Nagyvilág

Erdélyi Magyar Néppárt: benyújtották a támogató aláírásokat

A Fidesz szövetségére is számít a harmadik romániai magyar párt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának kezdeményezői csütörtökön benyújtották a bukaresti törvényszéken a párt jogi bejegyzéséhez szükséges támogató aláírásokat – jelentette az MTI romániai tudósítója.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a hivatalos aktus előtt tartott sajtóértekezleten a magyar sajtó képviselőinek felidézte: az EMNT Országos küldöttgyűlése tavaly december 4-én döntött arról, hogy szükség van egy modern európai néppártra, amely az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit a pártpolitika szintjén is megjeleníti.

A küldöttgyűlés akkor a választmányra bízta, hogy jelölje ki azokat a személyeket, akik felügyelik majd az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési folyamatát. Januárban meg is alakult egy kilenc tagú testület, ennek négy tagja vitte el Bukarestbe az összegyűlt aláírásokat: az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Gergely Balázs Közép-Erdély, Papp Előd Székelyföld, valamint Zatykó Gyula Partium képviseletében.

Toró emlékeztetett arra, hogy a román párttörvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az aláírási folyamat februárban kezdődött, és április végéig tartott – mondta Toró, közölve, hogy 19 megyéből és a fővárosból 29 268 támogató kézjegy gyűlt össze.

Az erdélyi magyar politikai piacon jelen lévő másik két pártra, vagyis a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) és a Magyar Polgári Pártra (MPP) sem tekintenek úgy, mint ellenségre – mondta Toró, hozzátéve: e két politikai alakulaton múlik majd, hogy ellenfél vagy szövetséges lesz-e. Az Erdélyi Magyar Néppárt mindenesetre mindent meg fog tenni azért, hogy együttműködjék a többi politikai erővel, megegyezésre törekszik az erdélyi magyarságot érintő legfontosabban kérdésekben – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az új párt számára fontos szövetséges lesz a Fidesz. “Nem tagadjuk, hogy számítunk rájuk, az elmúlt huszonkét esztendőben barátaink és szövetségeseink voltak jóban-rosszban, továbbra is számítunk erre a partnerségre, és reméljük, hogy ők is számítanak ránk abban a nemzetpolitikai rendszerváltásban, amelyet közösen fogalmaztunk meg célként” – mondta Toró. Hozzáfűzte: a Fidesztől, a magyar kormánytól elsősorban nem pénzt kérnek, hanem tudást, vagyis a tapasztalatok átadását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik