Nagyvilág

Orbán miatt kaptak össze a román honatyák

Orbán Viktor március 15-i üzenetén vesztek össze a román képviselők szerda este a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatásakor.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt egy képviselője az ülés közepén azt kérte, ítéljék el annak az üzenetnek az egyik kijelentését, amelyet a magyar kormányfőnek küldött a romániai magyarságnak. A felvetést már napirendre tűzték volna, ám a kormánypárti ülésvezető ezt végül megtagadta, és ekkor az ülést megszakították.

A bukaresti ellenzék Orbán Viktor azon mondatait kifogásolja, melyekben a tudósítások szerint a kormányfő Erdély elvesztéséről beszélt, beszédében ugyanakkor az a mondat is elhangzott, hogy “Legyen Erdély és a magyar nemzet újra az, ami volt”.

Crin Antonescu liberális pártelnök azt is kifogásolta, hogy Emil Boc kormányfő nem szólalt fel az ellen, hogy március 15-én Csíkszeredában egy férfi az 1848-as román nemzeti hőst, Avram Iancut formázó szalmabábút akasztott fel egy téren egy rögtönzött bitófára. Az ellenzéki vezető úgy fogalmazott: Boc azért nem mond semmit erről, “nehogy megzavarja új gazdáját, Orbán Viktort”.

A bizalmatlansági indítvány délután kezdődött vitája késő estig elhúzódott. Elemzők szerint nagyon kevés esély van arra, hogy a parlament elfogadja az indítványt és ezzel megbuktassa a Boc-kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik