Nagyvilág

Kelemen Hunor az RMDSZ új elnöke

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új elnöke - jelentették be a szövetség nagyváradi kongresszusán szombat este.

Az összesen leadott 538 szavazat közül (az érvényes voksok száma 536, az érvényteleneké pedig 2 volt) 371-et kapott Kelemen Hunor. Eckstein-Kovács Péterre 118 küldött adta szavazatát, Olosz Gergely 47 voksot nyert. Az abszolút többséghez legalább 279 szavazatra volt szükség.

A szövetség új elnöke a megválasztásáról szóló bejelentés után néhány köszönő szót intézett a küldöttekhez. Jelezte: a kongresszus munkája vasárnap még folytatódik, hétfőtől pedig megkezdődik az érdemi munka az új feladatok jegyében. Emlékeztetett: az RMDSZ-nek meg kell kezdenie a felkészülést a 2012-es önkormányzati választásokra.

Egyetlen napot sem lehet kihagyni, alaposan elemzi kell majd, hogy az eddigi munkában mi volt jó, és mi az, amit javítani kell. Az RMDSZ nyitott szervezet lesz, számít mindenki munkájára, odafigyel minden erdélyi magyar problémájára. “Együtt kell haladnunk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzáfűzte: korrekt kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a magyarországi politikai erőkkel, a Fidesszel, a KDNP-vel, akárcsak az ellenzéki pártokkal és minden olyan erővel, amely a romániai magyar közösséget akarja segíteni.

Az új elnök a sajtóközpontban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: hiteles, erős RMDSZ-t kíván irányítani. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a szövetség a jövőben kinyújtja kezét a többi erdélyi magyar szervezet felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik