Nagyvilág

Minden magyar jól van Japánban

Felhívta kedden a tokiói magyar nagykövetséget az az öttagú magyar család, amelyről nem tudtak a pénteki földrengés és szökőár óta.

A család turistaként utazott Japánba. Magyarországról kapták az információt, hogy keresik őket, ezért jelentkeztek be telefonon a nagykövetségen, mindannyian jól vannak – mondta a Független Hírügynökségnek kedden Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője. Hétfőig kerestek két fiatalembert is, ők szintén bejelentkeztek, a nagykövetség segítségét kérték, így jutottak el Sendaiból Tokióba. Jelenleg a nagykövetségen vannak – közölte a szóvivő.

A magyar nagykövetség körülbelül 400 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tud, de ennél jóval többen is lehetnek, miután sem az ott dolgozóknak, sem a turistáknak nem kell bejelentkezniük a követségen.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak országok, amelyek állampolgáraik szervezett kimentését fontolgatják, Pataki Eszter azt mondta: ez magyar részről egyelőre nem merült fel, Japánban nincs hivatalos katasztrófahelyzet. Bár a repülőtereken nagy a zsúfoltság, de mindegyik működik, el lehet hagyni az országot. Az ország biztonságos déli részén is van 6-7 nemzetközi repülőtér. A szóvivő hangsúlyozta: a Külügyminisztérium továbbra is arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Japánba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik