Nagyvilág

Párizs: az ellenzék képviseli törvényesen Líbiát

Franciaország a líbiai nép törvényes képviselőjeként ismerte el a Líbiai Nemzeti Tanácsot.

A BBC brit közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a líbiai ellenzék által február 27-én megalapított testületet Párizs a líbai emberek hivatalos képviselőjeként ismerte el. A francia kormány a világon elsőként ismerte el az ellenzéki testület legitimitását, és bejelentette, hogy hamarosan nagykövetet küld a lázadók által uralt keleti országrészbe.

Szerdán az Európai Parlament is a Líbiai Nemzeti Tanács elismerésére szólított fel, ám ezt Catherine Ashton uniós kül-, és biztonságpolitikai főképviselő nem támogatta. Németország szintén korainak tartja az átmeneti tanács legitim képviseleti szervként való elismerését.

A Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők csütörtökön tüzérséggel és katonai gépekkel támadták az ellenzékiek irányítása alatt álló Rász el Unúf város környékét – jelentette az AFP francia hírügynökség. A tüzérségi lövedékek közül több lakónegyedek közelében csapódott be, valamint a város olajfinomítójánál. Az AFP jelentése szerint az ellenzéki fegyveresek kelet felé vonultak, az ország keleti részén található, a tüntetők irányítása alatt álló városok felé.

Az Associated Press hírügynökség közölte: a Vöröskereszt elmondása szerint több tucat civil sérült meg vagy veszítette életét az almúlt napok harcaiban, mely a felkelők és a Moammer Kadhafihoz hűséges csapatok között dúltak többek között Rász el-Unúf városban.

Mindeközben megállapodtak az Európai Unió tagországai csütörtökön a líbiai vezetés elleni szankciók kiegészítéséről – jelentette be az EU magyar elnöksége Brüsszelben. A döntés szerint zárolják öt pénzügyi vállalkozás külföldi vagyonát és forrásait. Martonyi János magyar külügyminiszter az ülés során kijelentette, hogy világos üzenetet kell közvetíteni Líbia felé, Kadhafinak pedig távoznia kell a hatalomból.

A NATO megkezdte a líbiai légtér állandó, napi 24 órás megfigyelését – közölte a katonai szervezet egyik illetékese. A légtérfigyelést a NATO Boeing E-3 Sentry (Őrszem) típusú gépeivel végzik, nyolcórás váltásban. A katonai szövetség 17 darabos flottával rendelkezik ebből a típusból. Az E-3-as repülőgépek közül több jelenleg Afganisztánban van bevetésen.

A német kormány korábban elrendelte a líbiai központi bank, az olajbevételeket kezelő befektetési ügynökség és másik két líbiai állami pénzintézet németországi bankszámláinak befagyasztását – közölte a berlini gazdasági minisztérium.

Az intézkedésnek egy e heti európai uniós döntéssel összhangban az a célja, hogy megfosszák Moammer Kadhafi líbiai vezetőt a pénzügyi eszközöktől – közölte a tárca. A kőolaj- és földgázeladásból befolyó pénzeket kezelő befektetési ügynökség (LIA) 70 milliárd dolláros vagyont kezel; befektetett több európai bankba és egy hadiipari vállalatba is.

A 27-ek kedden döntöttek arról, hogy újabb büntetőintézkedéseket hoznak Líbia ellen a korábban bevezetett szankciókon felül; befagyasztják öt líbiai állami pénzintézet számláit.

Az EU előzőleg zárolta Kadhafinak és a líbiai rezsim másik 25 funkcionáriusának vagyonát, vízumtilalmat, fegyverembargót rendelt el, és megtiltotta olyan eszközök, például könnygáz és rohamrendőr-felszerelés eladását Líbiának, amelyeket a tüntetők ellen vethet be a vezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik