Nagyvilág

Lebombáztak egy olajlétesítményt Kadhafi erői

A líbiai kormányerők harci gépei lebombáztak egy olajlétesítményt a kormányellenes felkelők ellen indított támadás során.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hadserege a felkelők által ellenőrzött kelet-líbiai város, Ras Lanúf ellen indított bombatámadást, ekkor érte találat a város közelében található olajvezetéket és olajtározót. Szemtanúk szerint az égő olajból eredő hatalmas, koromfekete füstoszlopot messziről látni lehetett. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Egy szemtanú kedden arról számolt be, hogy az-Záviját – amely a legközelebb van Tripolihoz – már visszafoglalták a kormányerők, utcáin harckocsik és harcjárművek dübörögnek, s vaktában lőnek házakra. Egy helyi lakos szerdai közlése szerint harci gépek és tankok kedden reggeltől késő estig támadták a várost, de annak egy része még a felkelőké.

Mint arról korábban beszámoltunk, Moammer Kadhafi szerdán kijelentette: a líbiaiak küzdeni fognak a nyugati államok által kilátásba helyezett légtérzár ellen. A polgárháborúval terhelt líbiai ország vezetője a TRT Turk televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a légvédelmi zóna kilalakítása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Nyugat célja a líbiai olaj megkaparintása, valamint az ország függetlenségének megszüntetése. Moammer Kadhafi leszögezte, hogy ebben az esetben a líbiaiak fegyvert fognak ragadni, és harcolni fognak – adta hírül az Associated Press.

“Ismét gyarmatosítani akarják Líbiát. Ez egy gyarmatosító összeesküvés” – mondta korábban Kadhafi az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nyugat, így Franciaország is a felkelőket támogatja.

Kadhafi ekkor arra szólította fel követőit, hogy védjék meg az ország olajtartalékára pályázó amerikai és francia gyarmatosítóktól. A líbiai állami televízió szerdán sugárzott adásában a líbiai vezető megismételte, hogy az al -Kaida terrorszervezet tehető felelősség az országban kialakult polgárháború miatt.

A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy Kadhafi kedden késő este, nem sokkal éjfél előtt érkezett egy tripoli szállodába, ahol csaknem 100 újságíró várta, és mindössze egy török újságírónak adott interjút, melyet nemrég sugártoztak Törökországban.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: nem az Egyesült Államoknak kell kezdeményeznie, hogy vezessenek be zárlatot Líbia légterében, és a bevezetésről az ENSZ-nek kell döntenie.

Az országban zajló összecsapások immár negyedik hete tartanak, a légtérzár kérdése a NATO védelmi minisztereinek csütörtöki csúcstalálkozóján is napirenden lesz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bajban lehetnek a líbiai felkelők (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik