Nagyvilág

Összecsapások a görög fővárosban

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban, nem messze a parlament épületétől. Az összecsapás a kormány megszorító intézkedései elleni szakszervezeti tüntetésen történt.

Maszkos fiatalok már ezt megelőzően a metrón és buszmegállókban törtek-zúztak, szemeteseket gyújtottak fel Athén központjában. Az általános sztrájk szerda reggel kezdődött Görögországban, ez idén az első munkabeszüntetés. A sztrájk miatt megbénult a tengeri és vasúti közlekedés, súlyos zavarok vannak a tömegközlekedésben és a légi forgalomban is. Számos kórház és iskola, valamint a legtöbb közintézmény dolgozói is részt vesznek az akcióban, amelyhez csatlakozott az újságírók szakszervezete és a kereskedelmi szövetség, amely arra kérte tagjait, hogy a nap folyamán zárják be üzleteiket.

Néhány száz tüntető a tiltakozás vége után is a parlament előtt maradt, a kormány intézkedései elleni jelszavakat kiabált, leginkább az ellen tiltakozott, hogy a megszorításokat a tőke, az Európai Unió és az IMF kényszeríti az országra. A függetlenségünkért harcolunk, egyetlen centtel sem tartozunk az Egyesült Államoknak vagy Németországnak – ez volt az egyik tüntető transzparensére írva.

Az összecsapások a pénzügyminisztérium épületénél kezdődtek, amikor a rendőrök próbálták a tüntetőket távol tartani az épülettől. A rendőrség feloszlatta a tömeget, a tér megtelt könnygázzal, a tüntetők elmenekültek onnan. Fiatalok ezután kisebb csoportokban támadták a rendőröket, köveket és vakolatdarabokat dobáltak feléjük, a kommandósok pedig minden esetben könnygázzal válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik