Nagyvilág

Athén módosította bevándorlási szabályozását

A görög parlament módosította a bevándorlási szabályokat, hogy tökéletesítse a menedékkérők átvilágításának eljárását.

A honatyák szerdán fogadták el a menedékkérelmek benyújtásának és elbírálásának ügymenetére vonatkozó javaslatokat, valamint hagyták jóvá, hogy a régi katonai támaszpontokat illegális bevándorlók őrizetben való tartására alkalmazzák.

Az új szabályok alapján az illetékes hatóságok nagyobb hatáskört kapnak a bevándorlók elzárására, ami megkönnyíti az esetleges deportálásokat.

Dacára a jogvédő csoportok és ellenzéki pártok éles bírálatainak Hrisztosz Papucisz, a polgári védelem minisztere ismét támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy Görögország kerítéssel zárja le Törökországgal közös, 206 kilométeres határának egy részét. A három méter magas, 12,5 kilométer hosszúságú műszaki zárat a két ország természetes határának számító Évrosz folyó “gyenge pontjainál”, Oresztiada város térségében húzná fel Athén.

Athén októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívül hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, s azóta jelentősen, 140 körülire csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók korábban napi 250-300 főre tett száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik