Nagyvilág

Budapestre jön a NATO feje

A jövő héten pénteken Budapestre látogat Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár - jelentette be Oana Lungescu, az atlanti szövetség szóvivője.

Rasmussen találkozik Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel. A megbeszéléseken – mondta Lungescu – elsősorban azokról a teendőkről lesz szó, amelyek a tavaly novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozó döntéseinek végrehajtását célozzák. Ugyanazon a napon részt vesz az EU-országok védelmi minisztereinek kötetlen magyarországi találkozóján.

Az észak-atlanti szervezet Lisszabonban elfogadta az elkövetkező évtizedre szóló új stratégiai koncepciót. Azon belül szükségesnek ítélte az újszerű biztonsági kihívásokra – így például a számítógépes rendszerek fenyegetettségére – való felkészülést, valamint célul tűzte ki az európai rakétavédelem kialakítását. Azt is elhatározták, hogy megreformálják, karcsúsítják a NATO szervezetrendszerét, csökkentik a parancsnokságok és ügynökségek számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik