Nagyvilág

Tovább forrong a Közel-Kelet

A tunéziai és egyiptomi forradalom után tovább forrong a térség országainak ellenzéke.

Kettőre emelkedett a bahreini tüntetések halálos áldozatainak száma – adta hírül a CNN hírtelevízió. A bahreini síita ellenzék ennek hallatán tiltakozásul felfüggesztette részvételét a parlament munkájában.

A képviselőház negyven mandátumából 18-at birtokol a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Wefaq). A síita ellenzéki párt kedden közölte, hogy a rendfenntartó erőknek a tüntetőkkel szembeni “erőszakos taktikája és barbár politikája” ellen tiltakozott döntésével. Kilátásba helyezte, hogy a következő napokban lemondhat parlamenti mandátumairól.

A Perzsa-öbölben lévő szigetország belügyminisztériumának korábbi közleménye szerint az egyik demonstráló “sebesüléseibe halt bele”, de egyelőre nem tudni, milyen jellegű sebeket szenvedett el. A tárca közölte, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy a biztonsági erők jogszerűen használták-e fegyverüket.

Eközben tüntetések zajlanak Jemenben is, ahol rendőrök csaptak össze a kormányellenes tüntetőkkel. A Kitekintő a Human Rights Watch és az al-Dzsazíra értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy eddig 23 személyt vettek őrizetbe a demonstrációk során. A jemeniek immár ötödik napja követelik kitartóan a harminc éve hatalmon lévő Ali Abdullah al-Szaleh uralkodó távozását. Az MSNBC úgy tudja, hogy kedden hozzávetőlegesen 3000 ember vonult a jemeni utcákra.

Az egyiptomi és a tunéziai forradalom által inspirált iráni ellenzék szintén utcai megmozdulásokat szervezett hétfőn Teheránban, itt egy ember veszítette életét, és kilencen sebesültek meg. Kedden már az ellenzék vezetőinek halálra ítélését szorgalmazta az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni és a többségben lévő konzervatív parlamenti képviselők.

A BBC úgy tudja, hogy az Európai Unió felszólította az iráni hatóságokat: tartózkodjanak a tüntetők elleni erőszakos fellépéstől. Az iráni rendőrség hétfőn könnygázzal és gumibottal próbálta feloszlatni a tömeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik