Nagyvilág

Mégsem kell Egyiptomnak Mubarak vagyona?

Ellentmondásos információk érkeztek Egyiptom kéréséről, melyben a régi vezetés vagyonának befagyasztását kezdeményezte Kairó.

Az egyiptomi hatóságok több európai országtól kérték, hogy fagyasszák be a Mubarak-rezsim néhány vezetőjének vagyonát, de a kérés nem vonatkozik magára a hatalomból távozott államfőre, Hoszni Mubarakra – közölte kedden a francia külügyi szóvivő.

Bernard Valero szerint Párizsba is érkezett egy kérés az egyiptomi hatóságoktól “a volt egyiptomi vezetők” vagyonának befagyasztásáról, de az nem vonatkozik sem Mubarak volt elnökre, sem családtagjaira.

Brüsszeli diplomáciai források szerint “hat vagy hét” volt egyiptomi vezető neve szerepel a listán, de egyértelmű, hogy a névsorban nincs feltüntetve Hoszni Mubarak neve.

A brit és a német külügyminisztériumban is megerősítették, hogy hasonló kérés érkezett hozzájuk az egyiptomi kormánytól. A kairói kormány Washingtont is arra kérte, hogy fagyassza be az egyiptomi illetékesek javait, de a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője is azt mondta, hogy a kérés nem vonatkozik Mubarak kinnlevőségeire.

Valero közlése ellentmond a hétfői hírügynökségi jelentéseknek, amelyek brüsszeli forrásokra hivatkozva jelentették: Egyiptom azt kérte az Európai Uniótól, hogy fagyassza be Hoszni Mubarak lemondott elnök bankszámláit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik