Nagyvilág

Rasszista könyvet publikált, milliomos lett

A szerzői jogdíj révén többszörös milliomos lett a német jegybank elnökségének egykori tagja, aki a nyáron rasszista felhangoktól kísért könyvet publikált.

Thilo Sarrazin, akit októberben nyugdíjazott a Bundesbank, a ZDF televízió talkshow műsorában elmondta: “Németország felszámolja magát” című kötetéből már 1,2 millió példány kelt el. A könyv 14 hete vezeti a Der Spiegel bestseller listáját, és alighanem verhetetlen rekordot állít fel a politikai témájú sikerkönyvek sorában.

Szerény becslés szerint a szerzői jogdíj révén legalább 3 millió euróval hízott Sarrazin bankszámlája. A bankár-író a tv-műsorban nem kívánta elárulni a konkrét összeget, csupán annyit mondott, hogy az átlagos mértéket meghaladó honoráriumot alkudott ki a DVA-val.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Sarrazin már a Bundesbanktól való önkéntes távozása alkalmával is roppant ügyes tárgyalópartnernek bizonyult. A bank főnöksége, amelyre erős politikai nyomás nehezedett Sarrazin vitatott könyve miatt, nem merte megkockáztatni az azonnali elbocsátást; erre ugyanis csak súlyos és bizonyított munkaköri mulasztás esetén lett volna jogosult. Ha a bank mégis ezt lépte volna, bármelyik munkaügyi bíróság a döntés nyomán pert indító bankárnak adott volna igazat. Az alkuban az ütőkártyák tehát Sarrazin kezében voltak, aki addig ügyeskedett, amíg sikerült a besorolás szerint neki járó összegnél ezer euróval magasabb nyugdíjat kicsikarnia a Bundesbanktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik