Nagyvilág

Mégis lehet megállapodás Cancúnban

A cancúni klímacsúcs második hetében nőtt egy megállapodás valószínűsége, miután a tárgyalódelegációkhoz csatlakoztak magasabb, miniszteri szintű képviselők is.

Hivatalosan két nap van hátra a cancúni klímacsúcsból. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán úgy nyilatkozott, a világnak szüksége van a klímavédelmi megoldások olyan példáira, amelyek kézzelfogható eredményeket hozhatnak. Kifejtette: “Reményt kell felmutatnunk a világnak, amely egyre nagyobb cinizmussal fogadja a klímaváltozást érintő kisebb megállapodásokat is”.Az egyik terület, ahol megállapodás születhet Cancúnban, az az erdőirtás elleni küzdelem – tette hozzá.

A REDD néven ismert akciótervről, amely anyagi forrásokhoz juttatná a fejlődő országokat erdőterületeik megőrzéséért cserébe, már Koppenhágában is tárgyaltak a Felek Konferenciájának (COP) részvevői.

A fejlődő országok eddig – Norvégia és Ausztrália vezető szerepével – 4,5 milliárd dollárt ajánlottak fel e célra. Továbbra is vita tárgya azonban, hogy kizárólag közpénzekből finanszírozzák-e a programot. A magyar származású amerikai filantróp, Soros György elmondta, “készen állok befektetni, és úgy gondolom, hogy a magánvállalkozásoknak főszerepet kell vállalniuk, különösen ujjáépítési kérdésekben”.

Éles törésvonal mutatkozik az Egyesült Államok és Kína között abban a kérdésben, hogy – a zöldalapot érintő önkéntes felajánlásokra vonatkozóan is – hogyan rögzítsék a létrejövő ENSZ-egyezményben a tagállamok vállalásait. Kína azt szeretné, ha külön sorolnák fel a fejlődő és a fejlett országokat. Amerika ezzel szemben egy egységes listát látna szívesen.

Mindeközben Japán, Kanada és Oroszország is kijelentette, nem vesznek részt a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezmény meghosszabbításában, amennyiben a szegényebb országok nem vállalnak károsanyag-kibocsátásra vonatkozó csökkentési kötelezettségeket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Meglepő fordulat a klímacsúcson: hitelt nyújtana az EU (Kitekintő.hu)

Kevesebbet fog füstölögni Kína (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik