Tech

Az ENSZ megölné a villanykörtét

A hagyományos villanyégők világszerte történő kivonását szorgalmazta a mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferencián az ENSZ.

Az energiatakarékos égők – melyek népszerűsítésére már 40 országban működik program – dollár milliárdokat spórolhatnak és a váltás hatékony lépés lenne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.

Az ENSZ Fejlesztési Programja szerint a világításhoz szükséges áramfejlesztés – amely gyakran fosszilis energiahordozókon alapul – az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyolc százalékát teszi ki. Energiatakarékos izzókkal ez az arányt két százalékra lehetne csökkenteni.

Indonézia, a világ egyik legnépesebb állama például évente egymilliárd dollárt takaríthatna meg, üvegházgáz-kibocsátása pedig nyolc tonnával lenne kevesebb. Ez az érték annyit tesz ki, mintha kétmillió autót kivonnának a forgalomból. És ez egyedül Indonézia.

Brazília egy év alatt kétmilliárd dollárt spórolhatna, Mexikó 900 milliót, Dél-Afrika 280 milliót, míg Ukrajna 210 milliót. Magyarországot – lévén néhány éve iniciatíva a hagományos villanykörte kivonása – már nem vették bele a tanulmányba, de a szomszédos 102 millió dollárral lehetne olcsóbb.

AJÁNLOTT LINKEK:

A váltás előnyei országonként – angolul
Az ENSZ Fejlesztési Programjának tanulmánya – angolul

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik