Nagyvilág

Még napokig tarthat a hókáosz Európában

A havazás és a nagy hideg miatt csütörtökön is fennakadások várhatók a közlekedésben Európa-szerte.

A Párizs és London illetve Brüsszel és London közötti tengeralatti alagútban közlekedő Eurostar vonatok felét törölték csütörtökön. A Ferihegyi repülőtéren zavartalan a forgalom. A meteorológusok szerint fagyos körülmények még napokig eltarthatnak. “Az Atlanti-óceán feletti szokatlanul hideg levegő a Földközi tenger felől érkező melegebb légáramlatokkal találkozva nagy havazást okoz” – nyilatkozta a BBC-nek a svájci nemzeti meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. Számításaik szerint a Nyugat-Európa feletti alacsony légnyomású front lassan Kelet felé halad.

A francia légügyi hatóságok közleménye szerint Párizsban a Charles de Gaulle reptér induló járatainak negyedét, az Orly reptér pedig a felszálló gépek egy tizedét törölte. Európa legforgalmasabb reptere, a londoni Heathrow is figyelmeztetett, hogy lehetnek fennakadások a nap folyamán. A Gatwick légikikötő szerdán bezárt, és egyelőre nem nyitott ki.

Budapesten, a Ferihegyi repülőtér működik – közölte a Független Hírügynökséggel csütörtök reggel a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Hardy Mihály elmondta, hogy a kifutópályákat egész éjjel sózták, hogy megakadályozzák a lefagyást. Hozzátette: vannak késések és járattörlések is: a fennakadások azokat a gépeket érintik, amelyek olyan nyugat-európai légikikötőből érkeznének vagy oda tartanának, ahol gondot okoz az időjárás. A ferihegyi repülőtérről közlekedő légitársaságok több, elsősorban Nagy-Britanniába és Németországba közlekedő járat törlésére kényszerültek az ott tapasztalt intenzív havazás miatt.

Nem jobb a helyzet a közutakon sem. Franciaország 12 régiójában megtiltották a teherautó közlekedést. Németországban is számos baleset történt a csúszós utakon.

Lengyelországban külön járőrszolgálatot állítottak fel, hogy felkutassák a hajléktalanokat és juttassák őket menedékhelyre. Kedd éjjel a -26 fokot is elérő hidegben nyolcan haltak meg az országban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik