Nagyvilág

A havazás martalékává vált Európa

Káoszt okozott Európa-szerte az ítéletidő: a havazás miatt lebénult az élet Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban is - tudta meg a BBC News.

Moszkvában a hőmérséklet szerdán mínusz 23,6 fok alá süllyedt, Oroszországban 1931 óta nem volt ekkora hideg. Lengyelország keleti részén ugyanakkor még ennél is kevesebbet, mínusz 26 fokot mértek, itt nyolc hontalan veszítette életét kihűlés következtében.

Nagy-Britanniában több száz iskolát és utat zárt el a hatalmas hó, a legforgalmasabb reptereknek számító Gatwick és Edinburgh pedig teljesen leállt, ráadásul a vasúti közlekedés is megbénult. Mindez az élelmiszer-ellátásra is kihatással van.

Franciaországban helyenként 40 centiméteres hó van, 12 régióban tiltották meg a kamionok közlekedését, így több mint 7000 sofőr volt kénytelen az út szélén parkolva várakozni. Az ítéletidő miatt sok helyen gondot okoz az áram- és vízellátás is.

Németországban szintén járhatatlanná váltak az utak, a Bild napilap pedig rámutatott: a mínusz 18 fokos december elsejével évtizedek óta ez volt a legzimankósabb télkezdet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szokatlanul kemény tél tombol Európában (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik