Belföld

Ezrek áram nélkül, késnek a vonatok

Több helyen okozott áramkimaradást a rendkívüli időjárás. Késnek a vonatok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4.733 háztartás maradt áram nélkül – közölte éjjel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az áramkimaradást a jegesedés miatt leszakadt vezetékek okozták.

Az áramszolgáltatás helyreállításáért a katasztrófavédelem és a területen működő szolgáltató, az E.ON Titász Áramszolgáltató közösen dolgozik. Petróczi Tímea elmondta, hogy a szolgáltató a hiba elhárításához szükséges valamennyi információt megkapta.

Jelentős késések lesznek a vasúti közlekedésben is, mert hajnalra az ország több vonalán leszakadt a felsővezeték. A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon Tárnok és Dinnyés között tartós zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram. Áll a forgalom. Nyírbogdány és Demecser között egy tehervonat mozdonyára fa dőlt. Leszakadt a felsővezeték, és a mozdony is megsérült. Záhony és Tuzsér között is leszakadt a felsővezeték. A pályát kizárták a forgalomból. A MÁV-START Zrt. a Volán társaságtól rendelt buszokat.

Előzőleg a Dél-Alföld kivételével az egész országra kiadta a narancssárga riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. A hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás érvényes Észak- és Közép-Magyarországon, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon.

Bozóki István, az OMSZ munkatársa azt mondta, ma kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, holnap megint havazásra és ónos esőre lehet számítani.

Főként keleten, délkeleten számíthatunk kisebb esőre, záporra, északnyugaton hószállingózás is lehet. Gyenge vagy mérsékelt lesz a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1, +4, délkeleten, keleten 5, 7 fok között valószínű.

A rendőrség nyomatékosan kér mindenkit, hogy amennyiben – főleg hosszabbra tervezett – útra indulnak és az utazás halaszthatatlan, a megszokottnál is körültekintőbben ellenőrizzék gépjárművük műszaki állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik