Belföld

Jégpályává változhatnak az utak

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa több államában is gondot okoz a tél.

Az országon átvonuló mediterrán melegfront miatt a déli és a nyugati területeken délután már inkább eső, ónos eső lesz jellemző. Budapesten estére a havat szintén ónos eső váthatja fel. Az előrejelzések szerint éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centi, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani.

Jelenleg a Dunántúl nyugati és északi részén akadályozza a leginkább a közlekedést a hó. A fő és a mellékutak többsége havas, hókásás. A középső országrészben a csapadék halmazállapota folyamatosan változik.

Teljes útzár van érvényben egy személyautó és egy kamion ütközése miatt a 4-es főúton Újfehértónál. A balesetben egy ember sérült meg könnyebben, a főút forgalmát a műszaki mentés idején a város belterületére terelik. A térségben nehezíti a közlekedést, hogy délelőtt a hó mellett ónos eső esett, utóbbi miatt csúszóssá váltak az utak.

Csak kisebb fennakadásokat okoz a folyamatosan eső hó Győr-Moson-Sopron megyében. Sopron közelében, a vejkei dombnál több, nyári gumival útnak induló teherautó is megfeneklett a hóban, míg a várost elkerülő úton egy keresztbe fordult kamion okozott egy ideig forgalmi akadályt.

A közútkezelő továbbra is azt kéri, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van.

Megindult a forgalom a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyen, miután a szlovén oldalon feloldották az intenzív havazás miatt bevezetett korlátozást. A Zala megyéből Szlovéniába vezető utak – az M7-es, az M70-es, valamint a 86-os főút – szabadon járhatók, de a határt csak a hólánccal és téli gumival felszerelt járművek léphetik át. Fennakadások vannak a 86-os főúton Zalalövő térségében, valamint a 76-os főút kapornaki tetőt érintő szakaszán, továbbá akadozik a forgalom a 74-es főúton, a baki tetőn is.

Ferihegyen egyelőre nem okoz semmilyen fennakadást a havazás. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója szerint 80 jármű takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan jégtelenítik. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt.

Lezárták egy teljes napra a londoni Gatwick repülőteret, a rendkívüli fagy és a havazás miatt. London második legnagyobb repülőterén budapesti járatokat is töröltek, a délelőtti Malév-gép már nem érkezett meg. A havazás és a helyenként mínusz 20 fokos hőmérséklet miatt a vasúti közlekedés is akadozik, a Londont körülvevő autópálya-gyűrűn pedig 20-40 kilométeres sorok alakultak ki. Nagy-Britanniában 1993 óta nem volt ilyen havazás és hideg az évnek ebben a szakaszában.

A svájci nagyvárosok légi forgalmát is lassította a korai tél: a zürichi repülőtéren késések és járattörlések voltak, a genfi repülőtér pedig délután kettőig zárva tart a havazás és a hideg miatt. A zürichi helyzetet bonyolítja, hogy sok fontos személyiség, köztük Bill Clinton volt amerikai elnök és José Luiz Rodrígez Zapatero spanyol miniszterelnök érkezett magánrepülőgéppel a városba, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) ajánlatot tegyenek a 2018-as és a 2022-es futball-világbajnokság megrendezésére.

Németországban is faggyal és kiadós havazással köszöntött be a tél: a keleti országrészben több helyen mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet. A reggeli csúcsforgalomban az autópályákon több kilométeres dugó alakult ki. A frankfurti repülőtér egyik felszállópályáját le kellett zárni az erős szél miatt, 40 járatot töröltek. A meteorológusok egész hétre csikorgó hideget jósolnak, enyhülés csak a jövő héten várható.

Elöntötte a víz Velence belvárosát, miután a dagály miatt több mint egy méterrel emelkedett a tenger szintje. Rómában és körzetében napok óta esik az eső, emiatt megduzzadt a Tevere folyó is, árvízveszélyre egyelőre nem kell számítani. Bár a városokban lelassult a közlekedés, az autópálya-társaság szerint még járhatóak az utak Olaszországban.

Havazás és sarkvidéki hideg bénította meg Franciaország középső részét, hatalmas fennakadásokat okozva a közlekedésben. Az autóutakon a jegesedés és a havazás miatt teljes káosz alakult ki az ország középső részén: a Lyon környéki utakon 150 kilométeres a dugó, az autóutak egy része teljesen járhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik