Nagyvilág

Francia szerverre szökött a WikiLeaks

Részlegesen egy franciaországi és egy svédországi szerverről üzemel tovább a WikiLeaks oldal.

Ezt a politikai iratok kiszivárogtatásairól ismert oldalhoz közeli forrás közölte. A névtelenséget kérő informátor szerint azért volt szükség a francia szolgáltatóra, mert szerdán az Amazon lekapcsolta szerveréről a weboldalt. Az AFP szerint az Amazon amerikai kormányzati nyomásra szabadult meg a WikiLeakstől, miután a weboldal elkezdett publikálni vasárnap 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot, amelyeket világlapoknak is átadott az ellene indított hackertámadások miatt.

A Wikileaks szerdán nem volt elérhető, blokkolását nem indokolta az Amazon. Joe Lieberman független amerikai szenátor, akit döntéséről értesített az Amazon, azt mondta:”a cég helyesen döntött, hogy lekapcsolta őket, mert ezzel példát is ad másoknak, akiket a Wikileaks használni akar szerverként, hogy illegálisan szerzett anyagokat közzé tegyen”

A csütörtöki közlés szerint a weboldal az OVH nevű franciaországi szolgáltató szerveréről üzemel részlegesen, miközben megmaradt egy svédországi szerveren is. Az AFP-nek nyilatkozó forrás szerint rövid ideig tarthat csak ez az állapot, mivel”további támadások várhatók a WikiLeaks ellen, ezért lehetséges, hogy másnap más országba, más szerverre kell menniük”. Az OVH nem kommentálta a hírt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína hárítja a WikiLeaks vádjait (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik