Nagyvilág

Hibás volt a WikiLeaks alapítója elleni elfogatóparancs

A brit rendőrség és több ország titkosszolgálata is tudta, hogy merre van a titkos amerikai dokumentumokat leleplező WikiLeaks alapítója - mondta Julian Assange ügyvédje.

Mark Stephens azokra a híresztelésekre reagált az AFP-nek, amelyek szerint ügyfele Anglia délnyugati részén bujkál, és csak azért nem tartóztatják le, mert a svéd hatóságok rosszul töltötték ki az ellene kiadott európai letartóztatási parancsot. Közben az észak-európai ország legfelső bírósága visszautasította Assange kérelmét, hogy vonják vissza az ellene szóló elfogatási parancsot.Julian Assange-t szexuális bűncselekményekkel gyanúsítják. Vádat nem emeltek ellene, de mivel nem tudták kihallgatni az ügyben, elfogatási parancsot adtak ki. A WikiLeaks alapító tagadja a bűncselekményeket, amely szerinte része az ellene folyó lejáratási kampánynak. Ezért fellebbezett a parancs ellen, ezt utasította most el a svéd bíróság.

A svéd rendőrség csütörtökön közölte: újabb elfogatóparancsot adnak ki Assange ellen, mert a korábbi egy eljárási hiba miatt nem alkalmazható Nagy-Britanniában. A hatóság szóvivője azt mondta abban hibáztak, hogy a dokumentumba nem írták bele, hogy hány év börtönbüntetést kaphat a gyanúsított, ha az összes pontban vádat emelnek ellene. Ezt csak a szexuális erőszak esetében részletezték, ám Assange-t szexuális zaklatással is gyanúsítják.

Az internetes oldal vasárnap több mint 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot juttatott el több sajtóorgánumnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kína hárítja a WikiLeaks vádjait (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik